La Pobla de Claramunt és una població petita, d’uns 2.100 habitants, però que compta amb una activa vida cultural. L’associació la Llobreia és potser l’entitat cultural de la Pobla que desenvolupa una activitat més intensa en la promoció de la cultura i les tradicions pobletanes. L’associació va néixer l’any 1996 per promocionar la música popular i tradicional dels Països Catalans i els balls que l’acompanyen. Aquest anunciat tan generalista es concreta en l’organització del Festival de música d’arrel tradicional de l’Anoia Folk. Realment la llavor de creació de l’Associació fou el mateix Anoia Folk, que el primer any s’organitzà sense la cobertura de La Llobreia, però que a partir de la segona edició, va ser totalment organitzat i impulsat per l’associació poblatana. El primer president fou Pitus Robert, que va ser un veritable motor tant per a la Llobreia comper a Anoia Folk. Actualment ja no forma part de l’associació, tot i que encara roman vinculat al món de la música i els balls d’arrel tradicional.
Actualment el president és l’Antoni Graells, la feina incansable del qual resulta fonamental per mantenir i fer créixer la vitalitat de l’associació i de l’Anoia Folk. Durant els seus anys d’existència, la Llobreia ha actuat en altre àmbit de la cultura, com és l’organització de cursets i tallers de música tradicional, o l’organització d’un sopar de cantaires -que aplegava un centenar de persones a la sala gran del castell de la pobla per escoltar les cançons de grups com Els Tranquils-. Aquestes activitats ja no s’organitzen, però en canvi actualment se n’impulsen d’altres com la colla gegantera i de grallers. La Llobreia, cap a l’any 2001 va impulsar la creació d’uns nous gegants per a la Pobla. Els mateixos components de l’associació, amb el finançament de l’Ajuntament, foren els encarregats de construir-los i muntar-los, tasca ingent que els portà 4 anys de dedicació. L’escultora igualadina Teresa Riba realitzà el modelatge de les cares i les mans, i molts poblatans i poblatanes van col.laborar ajudant en altres tasques. Finalment, els gegants es van estrenar l’any 2005 aprofitant la III Fira del Món Geganter de l’Anoia. A partir d’aleshores, dins la Llobreia s’inicià la secció gegantera, encarregats de portar i tenir cura dels gegants, i la secció dels grallers, que acompanyen als gegants amb el so de les gralles i els tambors. També s’incorporaren a la colla dels gegants els capgrossos, estrenats el 1984, i que per tant, ja formaven part del bestiari poblatà.
Els gegants i capgrossos surten 3 o 4 cops a l’any: per la Festa Major, van a la ciutat gegantera i a altres municipis. Actualment s’organitzen cursos de gralles cada dissabte, i també cursos de timbals, que es fan conjuntament amb el cau Jove de la Pobla. Des de fa 2 o 3 anys s’està col•laborant amb el pessebre vivent de la Pobla per a l’organització de l’esdeveniment nadalenc. Per a Jep Rabell, membre de la junta de la Llobreia, el plat fort durant l’any és l’organització de l’Anoia Folk. Rabell afirma que “la feina més agraïda és la de triar els grups que han de venir, cadascú aporta unes propostes i l’elecció final es consensua entre tots. Cada any vénen grups diferent i prioritzem el grups joves i els nous valors”. En els seus 12 anys d’existència, Anoia Folk ha esdevingut un referent dins dels festivals de música i balls tradicionals a Catalunya. Molta gent que va al festival prové de fora de la comarca, incloent molts dels assistents habituals del Tradicionarius de Barcelona. La música, el bon ambient i el marc incomparable de Castell de Claramunt són uns pols irresistibles per atreure un nombrós grup d’afeccionats a la música d’arrel tradicional. Dins de l’Anoia Folk, un dels moments més divertits i pintorescos arriba amb el concurs de sonadors d’ampolles d’anís, que enguany celebra la seva 5a edició. Aquest concurs va sorgir arran dels petits recitals espontanis i improvisats que els grups realitzaven entre una actuació i la següent. Aquestes cançons acompanyades d’instruments improvisats -com les ampolles d’anís-, van passar a formar part d’un concurs. En el concurs és imprescindible combinar versots amb molt enginy i ironia acompanyats del so dringant de l’ampolla d’anís. Bases del concurs de sonadors d’amolla d’anís: Mínim 30 segons d’interpretació fins a un màxim d’1 minut. Es pot participar tant a nivell individual com col•lectiu, fins un màxim de 5 components. És imprescindible combinar versots amb el so de l’ampolla d’anís. Un jurat qualificat atorgarà un únic premi, consistent en un pernil. Recordar que l’Anoia Folk se celebrarà el cap de setmana que ve i que aquest any comptarà amb el concert de Txala a partir de les 9 de vespre, prosseguirà amb l’abans esmentat concurs de sonadors d’ampolles d’aní a 2/4 de 11 del vespre, i finalment, el grup Boina serà l’encarregat d’animar el ball. El preu de l’entrada és de 7 euros.
Article aparegut a la Veu de l'Anoia del 4 de juliol - Josep Castelltort
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada